Το κοινωνικό κράτος σε μετάβαση

του Γιάννη Γεράσιμου |


Σήμερα το κοινωνικό κράτος βιώνει μια βαθιά δοκιμασία! Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη επιχειρούν να αναιρέσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις ολόκληρων γενεών (περικοπές σε μισθούς, συντάξεις οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας και υποβάθμιση σημαντικών δομών κοινωνικής πρόνοιας όπως η υγεία και η παιδεία) και να ελαστικοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις (ριζική απομάκρυνση από την πολιτική πλήρους απασχόλησης, ευέλικτο ωράριο εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας) οδηγώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη νεολαία στην ανεργία, στην κοινωνική εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Continue reading “Το κοινωνικό κράτος σε μετάβαση”

Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο

του Γιάννη Γεράσιμου |

Η ανεργία των νέων αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο. Η νέα γενιά, μολονότι μία από τις πλέον μορφωμένες μεταπολεμικά γενιές, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οικονομικής και πολιτικής διεξόδου αποτελώντας φορέα δημιουργίας, ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής προοπτικής οδηγήθηκε στο περιθώριο βιώνοντας τον εφιάλτη της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις της μετανάστευσης σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών. Continue reading “Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο”

Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία

του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν μία σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η ανοικοδόμηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν την ανανέωση του πολιτικού φορτίου, τη σύμπλευση των κομμάτων, τη σχέση με την Ευρώπη και την στρατηγική επιλογή ανάμεσα στις αριστερές ρητορείες που κερδίζουν έδαφος, ή έναν ρεαλιστικό, υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Continue reading “Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία”

World Humanitarian Day #ShareHumanity

Το 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε τη 19η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης προς τιμήν των 22 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη στις 19 Αυγούστου 2003. Continue reading “World Humanitarian Day #ShareHumanity”

10 προτάσεις για το μεταναστευτικό

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη — χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το περιστατικό που συνέβη στις 5 Αυγούστου. Continue reading “10 προτάσεις για το μεταναστευτικό”

Ας διαφυλάξουμε την ενότητα

Του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αρχικά ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. […] Αυτός ακριβώς βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και αυτόν οφείλουμε, με κάθε τρόπο, να διαφυλάξουμε.» – Αλμπέρ Καμύ

Η προάσπιση των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξε πάντα ένα μείζον ζήτημα για την εξέλιξη της ενωμένης Ευρώπης. Τι είναι όμως πραγματικά η Ευρώπη; Πάνω σε ποιες αξίες θεμελιώθηκε; Ποιος είναι ο προορισμός της και ποιος ηγείται της προσπάθειας οικοδόμησης μιας αρχιτεκτονικής για την εμβάθυνση της ενοποιητικής διαδικασίας; Continue reading “Ας διαφυλάξουμε την ενότητα”

Όχι άλλες ματωμένες φράουλες…

Ελλάδα και ανθρώπινα δικαιώματα

Το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1978 κάτω από την ονομασία Helsinki Watch για να επιβλέπει την συμμόρφωση της τότε Σοβιετικής Ένωσης προς τις Συμφωνίες του Ελσίνκι (1975). Σήμερα συνεχίζει τη δράση του σε όλο τον πλανήτη και στις αρχές κάθε χρόνου εκδίδει τα συμπεράσματα για τις σχέσεις των κρατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Continue reading “Όχι άλλες ματωμένες φράουλες…”

Για μια επαναθεμελίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη

του Γιάννη Γεράσιμου |

«Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνασπισμούς κρατών,
αλλά να ενώσουμε τους ανθρώπους»

Ζαν Μονέ

Η Ευρώπη στη φοινικική κοσμοαντίληψη αναφερόταν στον ήλιο που δύει, αλλά αυτό που φαίνεται να δύει σήμερα στα παράλια της Μεσογείου είναι το όραμα μιας δημοκρατικής Ευρώπης βασισμένης στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Continue reading “Για μια επαναθεμελίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη”

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κράτος

Με 498 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 111 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Continue reading “Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κράτος”

Δημοκρατία: το επόμενο στάδιο

του Γιώργου Κίσσα* | 

Μία από τις πιο διαδεδομένες απόψεις, στον χώρο της Πολιτικής Επιστήμης, για τη Δημοκρατία είναι ότι «η δημοτικότητά της απείλησε τη χρήση της ως πολιτικού όρου με νόημα και ίσως την υποβίβασε σε “λέξη-ζητωκραυγή”» (Heywood A., Εισαγωγή στην Πολιτική, Εκδόσεις Πόλις, 2006). Εκεί έγκειται ενδεχομένως και η σημερινή ολίσθησή της στην Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Continue reading “Δημοκρατία: το επόμενο στάδιο”