Παραδομένοι στην αδράνεια

γράφει ο Γιώργος Κίσσας | @GKissas

Αν επιχειρούσε κανείς να διακρίνει τις περιόδους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, θα διαπίστωνε ότι αυτή που διανύουμε ξεκινά στις αρχές του 2010. Μία εποχή που καλλιέργησε τα πρώτα κύματα αγανακτισμένων, που έδωσε υπόσταση σε κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις, που κατέστησε το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή εργαλείο «επαναστατικής» δράσης. Για πρώτη φορά, μία ολόκληρη γενιά γαλουχείται μέσα στο μίσος, στην απάθεια και στην απόδοση ευθυνών στις προηγούμενες. Continue reading “Παραδομένοι στην αδράνεια”

Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη της πολιτική

του Γιάννη Γεράσιμου |


Ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών και βαθιών κρίσεων. Κρίσεων οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, ανθρωπιστικών, πολιτισμικών, πνευματικών που μας καλούν να ξανασκεφτούμε τον πυρήνα των αρχών, αξιών και ταυτοτήτων μας και της ιστορικής διαδρομής μας που καθορίζει τα μονοπάτια του παρόντος και τους αβέβαιους ακόμα δρόμους του μέλλοντος. Απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη οι πολιτικές της λιτότητας, η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, η προσφυγική κρίση και η ανάδειξη ακραίων λαϊκιστικών κομμάτων ξυπνούν τα φαντάσματα του παρελθόντος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού (που θέλει την περιχαράκωση στο κλειστό σύμπαν των εθνικών συνόρων) γεννώντας εύλογα ερωτήματα για την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί και να υπερβεί τις κρίσεις της και για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Continue reading “Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη της πολιτική”

Η φτώχεια στον κόσμο

Η 17 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Τα δεδομένα στον Κόσμο

Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά. Η φτώχεια στην παιδική ηλικία είναι μια βασική αιτία για τη φτώχεια στην ενήλικη ζωή. Εξαθλιωμένα παιδιά συχνά μεγαλώνουν για να καταλήξουν φτωχοί γονείς που με τη σειρά τους αναγκάζονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες φτώχειας. Αν και το κόστος του να μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια βαρύνει περισσότερο τα ίδια τα παιδιά, οι κοινωνίες πληρώνουν ένα εξίσου σημαντικό τίμημα: χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη. Continue reading “Η φτώχεια στον κόσμο”

Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο

του Γιάννη Γεράσιμου |

Η ανεργία των νέων αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο. Η νέα γενιά, μολονότι μία από τις πλέον μορφωμένες μεταπολεμικά γενιές, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οικονομικής και πολιτικής διεξόδου αποτελώντας φορέα δημιουργίας, ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής προοπτικής οδηγήθηκε στο περιθώριο βιώνοντας τον εφιάλτη της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις της μετανάστευσης σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών. Continue reading “Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο”

Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία

του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν μία σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η ανοικοδόμηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν την ανανέωση του πολιτικού φορτίου, τη σύμπλευση των κομμάτων, τη σχέση με την Ευρώπη και την στρατηγική επιλογή ανάμεσα στις αριστερές ρητορείες που κερδίζουν έδαφος, ή έναν ρεαλιστικό, υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Continue reading “Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία”

Το θέμα της αποχής επί στρογγυλής τραπέζης…

Ειρήνη Μαρία Σταματοπούλου | 


Κατεβάστε το paper

Οι εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δίνουν το έναυσμα να προβεί κανείς σε σημαντικές αναγνώσεις-αναλύσεις και παρατηρήσεις. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι πολιτικός επιστήμονας, ή πολιτικός, ή δημοσιογράφος για να μεταφράζει αυτά που παρατηρεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο παρατηρητής-αναλυτής-κριτής να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του, να βλέπει και να ακούει. Αυτό απαιτεί δύο πράγματα. Πρώτον κριτική σκέψη και δεύτερον έλλειψη φανατισμού. Με αυτά τα δύο εφόδια όλοι συμμετέχουμε και όλοι έχουμε τη δική μας άποψη επί του πολιτικού γίγνεσθαι στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και πολιτισμένης κοινωνίας. Continue reading “Το θέμα της αποχής επί στρογγυλής τραπέζης…”

World Humanitarian Day #ShareHumanity

Το 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε τη 19η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης προς τιμήν των 22 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη στις 19 Αυγούστου 2003. Continue reading “World Humanitarian Day #ShareHumanity”

10 προτάσεις για το μεταναστευτικό

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη — χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το περιστατικό που συνέβη στις 5 Αυγούστου. Continue reading “10 προτάσεις για το μεταναστευτικό”

Ας διαφυλάξουμε την ενότητα

Του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αρχικά ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. […] Αυτός ακριβώς βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και αυτόν οφείλουμε, με κάθε τρόπο, να διαφυλάξουμε.» – Αλμπέρ Καμύ

Η προάσπιση των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξε πάντα ένα μείζον ζήτημα για την εξέλιξη της ενωμένης Ευρώπης. Τι είναι όμως πραγματικά η Ευρώπη; Πάνω σε ποιες αξίες θεμελιώθηκε; Ποιος είναι ο προορισμός της και ποιος ηγείται της προσπάθειας οικοδόμησης μιας αρχιτεκτονικής για την εμβάθυνση της ενοποιητικής διαδικασίας; Continue reading “Ας διαφυλάξουμε την ενότητα”

“Εδώ είναι το σπίτι μου”

του Θοδωρή Δουλουμπέκη |

Η Μαρία ήρθε στην Κρήτη 5 χρονών από τη Νιγηρία. Δε θυμάται τίποτα από την πατρίδα της, «το σπίτι μου είναι εδώ» λέει, η πρώτη εικόνα που μπορεί να ανακαλέσει είναι να κάνει βόλτες με την μητέρα της στη σκιά του επιβλητικού ναού του Αγίου Τίτου ! Μιλάει άριστα την ελληνική γλώσσα και τη βρήκα να διαβάζει για τον Ελευθέριο Βενιζέλο όταν τη συνάντησα ! Αποφοίτησε πέρυσι από το τμήμα φιλολογίας αλλά είναι αδύνατον να εργαστεί, όπως μας είπε, καθώς για να διδάξει νόμιμα στο φροντιστήριο που την πήραν πρέπει να έχει άδεια διδασκαλίας την οποία για να αποκτήσει θα πρέπει να έχει ελληνική ιθαγένεια ! «Ακόμη κι αν καταφέρω να αποκτήσω την ελληνική ιθαγένεια θα συνεχίσω να είμαι μαύρη, κάτι που πάντα νιώθω κάθε φορά που φεύγω από την Κρήτη όπου οι άνθρωποι είναι ευτυχώς ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί» Continue reading ““Εδώ είναι το σπίτι μου””