Η φτώχεια στον κόσμο

Η 17 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Τα δεδομένα στον Κόσμο

Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά. Η φτώχεια στην παιδική ηλικία είναι μια βασική αιτία για τη φτώχεια στην ενήλικη ζωή. Εξαθλιωμένα παιδιά συχνά μεγαλώνουν για να καταλήξουν φτωχοί γονείς που με τη σειρά τους αναγκάζονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες φτώχειας. Αν και το κόστος του να μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια βαρύνει περισσότερο τα ίδια τα παιδιά, οι κοινωνίες πληρώνουν ένα εξίσου σημαντικό τίμημα: χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη. Continue reading “Η φτώχεια στον κόσμο”

World Humanitarian Day #ShareHumanity

Το 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε τη 19η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης προς τιμήν των 22 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη στις 19 Αυγούστου 2003. Continue reading “World Humanitarian Day #ShareHumanity”

10 προτάσεις για το μεταναστευτικό

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη — χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το περιστατικό που συνέβη στις 5 Αυγούστου. Continue reading “10 προτάσεις για το μεταναστευτικό”

Ας διαφυλάξουμε την ενότητα

Του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αρχικά ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. […] Αυτός ακριβώς βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και αυτόν οφείλουμε, με κάθε τρόπο, να διαφυλάξουμε.» – Αλμπέρ Καμύ

Η προάσπιση των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξε πάντα ένα μείζον ζήτημα για την εξέλιξη της ενωμένης Ευρώπης. Τι είναι όμως πραγματικά η Ευρώπη; Πάνω σε ποιες αξίες θεμελιώθηκε; Ποιος είναι ο προορισμός της και ποιος ηγείται της προσπάθειας οικοδόμησης μιας αρχιτεκτονικής για την εμβάθυνση της ενοποιητικής διαδικασίας; Continue reading “Ας διαφυλάξουμε την ενότητα”

Όχι άλλες ματωμένες φράουλες…

Ελλάδα και ανθρώπινα δικαιώματα

Το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1978 κάτω από την ονομασία Helsinki Watch για να επιβλέπει την συμμόρφωση της τότε Σοβιετικής Ένωσης προς τις Συμφωνίες του Ελσίνκι (1975). Σήμερα συνεχίζει τη δράση του σε όλο τον πλανήτη και στις αρχές κάθε χρόνου εκδίδει τα συμπεράσματα για τις σχέσεις των κρατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Continue reading “Όχι άλλες ματωμένες φράουλες…”

Η έκθεση της Human Right Watch για το 2014

Από τον πόλεμο στην Γάζα και το Ισλαμικό Κράτος μέχρι την διεθνή κατασκοπία και τα ανολοκλήρωτα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ασχολείται στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2014, η Human Rights Watch. Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την έκθεση.

After the Seleka

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κράτος

Με 498 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 111 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Continue reading “Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κράτος”

Δημοκρατία: το επόμενο στάδιο

του Γιώργου Κίσσα* | 

Μία από τις πιο διαδεδομένες απόψεις, στον χώρο της Πολιτικής Επιστήμης, για τη Δημοκρατία είναι ότι «η δημοτικότητά της απείλησε τη χρήση της ως πολιτικού όρου με νόημα και ίσως την υποβίβασε σε “λέξη-ζητωκραυγή”» (Heywood A., Εισαγωγή στην Πολιτική, Εκδόσεις Πόλις, 2006). Εκεί έγκειται ενδεχομένως και η σημερινή ολίσθησή της στην Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Continue reading “Δημοκρατία: το επόμενο στάδιο”

Democracy in limbo, 2013

Από τις εγκυρότερες πηγές παγκοσμίως, ο Economist δημοσιεύει κάθε χρόνο στατιστικά στοιχεία για το πολιτικό σύστημα και την δημοκρατία στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Με τον εμφατικό υπότιτλο “Democracy in limbo” (Η Δημοκρατία στις πύλες της κολάσεως), ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist για το 2013 μας πληροφορεί ότι…. Continue reading “Democracy in limbo, 2013”