Παραδομένοι στην αδράνεια

γράφει ο Γιώργος Κίσσας | @GKissas

Αν επιχειρούσε κανείς να διακρίνει τις περιόδους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, θα διαπίστωνε ότι αυτή που διανύουμε ξεκινά στις αρχές του 2010. Μία εποχή που καλλιέργησε τα πρώτα κύματα αγανακτισμένων, που έδωσε υπόσταση σε κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις, που κατέστησε το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή εργαλείο «επαναστατικής» δράσης. Για πρώτη φορά, μία ολόκληρη γενιά γαλουχείται μέσα στο μίσος, στην απάθεια και στην απόδοση ευθυνών στις προηγούμενες. Continue reading “Παραδομένοι στην αδράνεια”

Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη της πολιτική

του Γιάννη Γεράσιμου |


Ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών και βαθιών κρίσεων. Κρίσεων οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, ανθρωπιστικών, πολιτισμικών, πνευματικών που μας καλούν να ξανασκεφτούμε τον πυρήνα των αρχών, αξιών και ταυτοτήτων μας και της ιστορικής διαδρομής μας που καθορίζει τα μονοπάτια του παρόντος και τους αβέβαιους ακόμα δρόμους του μέλλοντος. Απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη οι πολιτικές της λιτότητας, η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, η προσφυγική κρίση και η ανάδειξη ακραίων λαϊκιστικών κομμάτων ξυπνούν τα φαντάσματα του παρελθόντος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού (που θέλει την περιχαράκωση στο κλειστό σύμπαν των εθνικών συνόρων) γεννώντας εύλογα ερωτήματα για την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί και να υπερβεί τις κρίσεις της και για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Continue reading “Να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη της πολιτική”

Το κοινωνικό κράτος σε μετάβαση

του Γιάννη Γεράσιμου |


Σήμερα το κοινωνικό κράτος βιώνει μια βαθιά δοκιμασία! Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη επιχειρούν να αναιρέσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις ολόκληρων γενεών (περικοπές σε μισθούς, συντάξεις οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας και υποβάθμιση σημαντικών δομών κοινωνικής πρόνοιας όπως η υγεία και η παιδεία) και να ελαστικοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις (ριζική απομάκρυνση από την πολιτική πλήρους απασχόλησης, ευέλικτο ωράριο εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας) οδηγώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη νεολαία στην ανεργία, στην κοινωνική εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Continue reading “Το κοινωνικό κράτος σε μετάβαση”

Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο

του Γιάννη Γεράσιμου |

Η ανεργία των νέων αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο. Η νέα γενιά, μολονότι μία από τις πλέον μορφωμένες μεταπολεμικά γενιές, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οικονομικής και πολιτικής διεξόδου αποτελώντας φορέα δημιουργίας, ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής προοπτικής οδηγήθηκε στο περιθώριο βιώνοντας τον εφιάλτη της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις της μετανάστευσης σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών. Continue reading “Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο”

Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία

του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν μία σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η ανοικοδόμηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν την ανανέωση του πολιτικού φορτίου, τη σύμπλευση των κομμάτων, τη σχέση με την Ευρώπη και την στρατηγική επιλογή ανάμεσα στις αριστερές ρητορείες που κερδίζουν έδαφος, ή έναν ρεαλιστικό, υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Continue reading “Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία”

Το θέμα της αποχής επί στρογγυλής τραπέζης…

Ειρήνη Μαρία Σταματοπούλου | 


Κατεβάστε το paper

Οι εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δίνουν το έναυσμα να προβεί κανείς σε σημαντικές αναγνώσεις-αναλύσεις και παρατηρήσεις. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι πολιτικός επιστήμονας, ή πολιτικός, ή δημοσιογράφος για να μεταφράζει αυτά που παρατηρεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο παρατηρητής-αναλυτής-κριτής να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του, να βλέπει και να ακούει. Αυτό απαιτεί δύο πράγματα. Πρώτον κριτική σκέψη και δεύτερον έλλειψη φανατισμού. Με αυτά τα δύο εφόδια όλοι συμμετέχουμε και όλοι έχουμε τη δική μας άποψη επί του πολιτικού γίγνεσθαι στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και πολιτισμένης κοινωνίας. Continue reading “Το θέμα της αποχής επί στρογγυλής τραπέζης…”

Ας διαφυλάξουμε την ενότητα

Του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αρχικά ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. […] Αυτός ακριβώς βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και αυτόν οφείλουμε, με κάθε τρόπο, να διαφυλάξουμε.» – Αλμπέρ Καμύ

Η προάσπιση των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξε πάντα ένα μείζον ζήτημα για την εξέλιξη της ενωμένης Ευρώπης. Τι είναι όμως πραγματικά η Ευρώπη; Πάνω σε ποιες αξίες θεμελιώθηκε; Ποιος είναι ο προορισμός της και ποιος ηγείται της προσπάθειας οικοδόμησης μιας αρχιτεκτονικής για την εμβάθυνση της ενοποιητικής διαδικασίας; Continue reading “Ας διαφυλάξουμε την ενότητα”

“Εδώ είναι το σπίτι μου”

του Θοδωρή Δουλουμπέκη |

Η Μαρία ήρθε στην Κρήτη 5 χρονών από τη Νιγηρία. Δε θυμάται τίποτα από την πατρίδα της, «το σπίτι μου είναι εδώ» λέει, η πρώτη εικόνα που μπορεί να ανακαλέσει είναι να κάνει βόλτες με την μητέρα της στη σκιά του επιβλητικού ναού του Αγίου Τίτου ! Μιλάει άριστα την ελληνική γλώσσα και τη βρήκα να διαβάζει για τον Ελευθέριο Βενιζέλο όταν τη συνάντησα ! Αποφοίτησε πέρυσι από το τμήμα φιλολογίας αλλά είναι αδύνατον να εργαστεί, όπως μας είπε, καθώς για να διδάξει νόμιμα στο φροντιστήριο που την πήραν πρέπει να έχει άδεια διδασκαλίας την οποία για να αποκτήσει θα πρέπει να έχει ελληνική ιθαγένεια ! «Ακόμη κι αν καταφέρω να αποκτήσω την ελληνική ιθαγένεια θα συνεχίσω να είμαι μαύρη, κάτι που πάντα νιώθω κάθε φορά που φεύγω από την Κρήτη όπου οι άνθρωποι είναι ευτυχώς ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί» Continue reading ““Εδώ είναι το σπίτι μου””

Όχι άλλες ματωμένες φράουλες…

Ελλάδα και ανθρώπινα δικαιώματα

Το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1978 κάτω από την ονομασία Helsinki Watch για να επιβλέπει την συμμόρφωση της τότε Σοβιετικής Ένωσης προς τις Συμφωνίες του Ελσίνκι (1975). Σήμερα συνεχίζει τη δράση του σε όλο τον πλανήτη και στις αρχές κάθε χρόνου εκδίδει τα συμπεράσματα για τις σχέσεις των κρατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Continue reading “Όχι άλλες ματωμένες φράουλες…”

Για μια επαναθεμελίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη

του Γιάννη Γεράσιμου |

«Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνασπισμούς κρατών,
αλλά να ενώσουμε τους ανθρώπους»

Ζαν Μονέ

Η Ευρώπη στη φοινικική κοσμοαντίληψη αναφερόταν στον ήλιο που δύει, αλλά αυτό που φαίνεται να δύει σήμερα στα παράλια της Μεσογείου είναι το όραμα μιας δημοκρατικής Ευρώπης βασισμένης στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Continue reading “Για μια επαναθεμελίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη”