Για τη σύγχρονη, προοδευτική σοσιαλδημοκρατία

του Γιώργου Κίσσα | @GKissas


Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν μία σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η ανοικοδόμηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν την ανανέωση του πολιτικού φορτίου, τη σύμπλευση των κομμάτων, τη σχέση με την Ευρώπη και την στρατηγική επιλογή ανάμεσα στις αριστερές ρητορείες που κερδίζουν έδαφος, ή έναν ρεαλιστικό, υπεύθυνο πολιτικό λόγο.

Η φοβική στάση πολλών απέναντι στο προοδευτικό κέντρο και η λογική της υιοθέτησης αριστερού λόγου δεν βοηθούν στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το κέντρο είναι ο μεσαίος χώρος, κάτι που καθιστά σαφές ότι δεν είναι προνόμιο μόνο της αριστεράς να μιλά για δικαιώματα και κοινωνική αλληλεγγύη.

Τα στελέχη των προοδευτικών κομμάτων οφείλουν, επομένως, να διασφαλίσουν με τη στάση τους την αναγνώριση του έργου της Δημοκρατικής Παράταξης για την επιβίωση της χώρας και να δημιουργήσουν μια νέα, ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Με άλλα λόγια, να καταστήσουν σαφές ότι σκοπός της σοσιαλδημοκρατίας είναι η χάραξη ενός ρεαλιστικού, προοδευτικού μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Τα αρνητικά βιώματα των προηγούμενων ετών και η εκλογική εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ, φανερώνουν τη δυσκολία που ενέχει κάθε προσπάθεια ιστορικής δικαίωσης. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με το λαϊκισμό είναι το βασικό διακύβευμα για την οικοδόμηση ενός νέου υγιούς πολιτικού συστήματος, στο οποίο η κεντροαριστερά θα είναι πρωταγωνιστής.

Το σκηνικό που προέκυψε από τις εκλογές ανέδειξε μία αποδυναμωμένη συντηρητική παράταξη, που δεν εμπνέει τους πολίτες, αλλά απλώς συσπειρώνει όσους δεν πείθονται από τον εθνικά ανεύθυνο, αριστερό λαϊκισμό. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την κυριαρχία και τη νομιμοποίηση των επιλογών της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη της υλοποίησης όσων διαπραγματεύτηκε.

Η επιστροφή στις ρίζες της σοσιαλδημοκρατίας, όπως λένε ορισμένοι μελετητές και πολιτικοί, είναι μία αβάσιμη θεωρία. Η σοσιαλδημοκρατία δεν εγκατέλειψε ποτέ τις αρχές και τις αξίες της στο όνομα της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είχε απλώς πάντα την ικανότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της πραγματικότητας. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα.

Αυτή είναι η σύγχρονη, προοδευτική και ανθρώπινη αριστερά.


Γιώργος Κίσσας είναι φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.